Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΤΩΡΑ!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΤΩΡΑ!


Από την Τρίτη 11 Ιουνίου, ζούμε στην Ελλάδα τις τραγικότερες στιγμές της δημοκρατίας αλλά και της δημοσιογραφίας, από την μεταπολίτευση. Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει σε μία νύχτα, την Δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, άφησαν την ενημέρωση στα χέρια των επιχειρηματιών τύπου, αλλά και τις ακριτικές μας περιοχές που δεν έχουν ψηφιακό σήμα από την ιδιωτική DIGEA, δίχως Ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Ωστόσο οι συνάδελφοι στα ΜΜΕ της ΕΡΤ, κατάφεραν και με την στήριξη των δημοκρατικών πολιτών, να αντιδράσουν δυναμικά, δίχως να αφήσουν να σιγήσει η φωνή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.



Επί της ουσίας το κατάφεραν δίχως την ουσιαστική συμβολή των συνεργαζόμενων ενώσεων των εργαζομένων στον χώρο του τύπου, δίχως την αποτελεσματική αρωγή της πλειοψηφίας των εκπροσώπων μας στην ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ, καθώς χειρίστηκαν το ζήτημα με λανθασμένο και αντικαταστατικό τρόπο. Σβήνοντας όλες τις φωνές, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα περί ελευθεροτυπίας του καταστατικού και δίνοντας στην κυβέρνηση που έσβησε και φίμωσε, με μία αντιδημοκρατική και επικίνδυνη απόφαση, τη δημόσια ενημέρωση, τη δυνατότητα να μιλά για φίμωση του Τύπου.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, έδειξαν ότι δεν φοβούνται ούτε το διάλογο, ούτε τον αντίλογο, καθώς γνωρίζουν ποιοι είναι οι κύριοι και πραγματικοί υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση. Είχαν και έχουν τα επιχειρήματα για να αντικρούσουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε  κακοήθη επίθεση λάσπης, από όπου κι αν προέρχονται. Το απέδειξαν από την περασμένη Τρίτη, συνθλίβοντας με επιχειρήματα οποιονδήποτε εκτόξευσε ή εκτόξευε ύβρεις εναντίον των συναδέλφων, αντί να κατηγορεί ένα εναλλασσόμενο κατεστημένο, το οποίο εξέτρεφε επί δεκαετίες την διαφθορά , την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και τα οικονομικά εγκλήματα.
Αντί του διαλόγου η πλειοψηφία των εκπροσώπων μας στη συντονιστική επιτροπή των συνεργαζόμενων ενώσεων στο τύπο, στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, προτίμησαν να προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση με εκείνη της κυβέρνησης. Να κινηθούν εναντίον της ελευθερίας του τύπου και να λογοκρίνουν οποιαδήποτε φωνή είτε ήταν στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ, της Δημοκρατίας, του Δικαίου, είτε απέναντί, καταπατώντας βασικές αρχές και σκοπούς της Ένωσης, όπως το άρθρο 2α που αναφέρει ότι πρωταρχικός σκοπός της είναι:
«Η αποφασιστική και με όλα τα νόμιμα αγωνιστικά μέσα προάσπιση της ελευθεροτυπίαςαπό κάθε επιβουλή, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή, με σκοπό να διασφαλισθεί ή πλήρης ενημέρωση των πολιτών με τον Τύπο, το Ραδιόφωνο, την Τηλεόραση, με τη δημοσίευση και αναμετάδοση όλων των ειδήσεων, με τον παραμερισμό κάθε σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας».
Από την Τετάρτη το βράδυ στα χέρια των μελών του διασωματειακού, του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, προωθήσαμε συγκεκριμένη πρόταση που στόχο της είχε την αποκλειστική προβολή της πρωτοφανούς στα ευρωπαϊκά χρονικά, κυβερνητικής αποφάσεως, και παράλληλη περιφρούρηση της ελευθεροτυπίας, εντός συγκεκριμένου απεργιακού πλαισίου με συγκεκριμένη στόχευση, δίχως τις τραγικές αστοχίες συνδικαλιστικής άνοιας των τελευταίων ημερών, των οποίων ΟΛΟΙ γίναμε μάρτυρες.

 Η πρόταση 5 σημείων είχε ως εξής:
Για αποτελεσματική επικοινωνιακή διαχείριση των κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, επιβάλλεται:
1. Να αρχίσουμε να λειτουργούμε και να αποφασίζουμε με την ταχύτητα λαγού και όχι χελώνας και να απαντάμε δαγκώνοντας ως οχίες και όχι κράζοντας σαν κοράκια.
2. Οι 24ωρες κυλιόμενες απεργίες συνεχίζονται κανονικά και τα Σαββατοκύριακα.
3. Να δοθούν κανονικά και επισήμως εξαιρέσεις, με ανακοινώσεις και ενδελεχή περιγραφή της έννοιας του απεργιακού δελτίου σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Βασική προϋπόθεση το μονοθεματικό (απεργιακό) περιεχόμενο είτε των δελτίων, είτε τη συνεχούς ροής, με συνεντεύξεις συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και πολιτικών τηρώντας την απλή αναλογική, σε όλα τα επίπεδα διαθέτοντας χρόνο στους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΡΤ εφόσον επιθυμούν να πραγματοποιήσουν παρέμβαση για να απαντήσουν σε λεκτικές επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων και φυσικά ευρεία ή τμηματική αναμετάδοση του απεργιακού προγράμματος της ΝΕΤ.
4. Την δημιουργία ομάδας κρίσεων (εκ των συναδέλφων της ΕΡΤ) με 3-4 δημοσιογράφους σε βάρδιες, έτοιμους να απαντούν, στον οποιονδήποτε ψεύδεται ή προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος της εργαζομένων της ΕΡΤ. Προτείνεται η σε σταθερή βάση ανάγνωση της απάντησης των εργαζομένων στον πρωθυπουργό, κατά περίπτωση, καθώς οι κακοήθεις επιθέσεις σε βάρος μας βασίζονται πάνω σε 10 συγκεκριμένες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου.
5. Εξαίρεση όλων των εφημερίδων πρωινών απογευματινών , αθλητικών και περιοδικών, εφόσον με έγγραφη συγκατάθεση τους , παραχωρήσουν ολόκληρη τη σελίδα 3 (ή εναλλακτικά άλλη επόμενη διαθέσιμη σελίδα 5,7,9) για την ανακοίνωση απαντήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ στο 50% και αντίστοιχη ανακοίνωση του Διασωματειακού, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δια του τρία, στο υπόλοιπο 50%. Εφόσον μιλάμε για κυλιόμενη 24ωρη απεργία με ενδεχόμενο διαρκείας, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε φορέα επικοινωνίας για την μετάδοση των θέσεων μας και απαντήσεων μας, αλλιώς ενδεχομένως με απεργοσπασίες ή ακόμα και ενδεχόμενες αποστασιοποιήσεις συναδέλφων που εργάζονται στα υπόλοιπα ΜΜΕ, διακινδυνεύουμε τη συνοχή του ενιαίου κλάδου όλων τον εργαζομένων Τύπου. Από την πρώτη ημέρα και την πρώτη Κυριακή θα έχει ξεκαθαρίσει για ποιες εφημερίδες θα πρέπει να κινηθούμε δραστικότερα.

Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε χωρίς παραταξιακή ταυτότητα, ώστε να μπορέσει να τύχει ευρύτερης αποδοχής, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικά κρίσιμης κατάστασης. Μία πρόταση που με προσθήκες από άλλες προτάσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κατά μέτωπον την άστοχη κυβερνητική απόφαση, με την κατάλληλη προετοιμασία και εθελοντική προσφορά. Αντ αυτού ακολούθησαν τα γνωστά συνδικαλιστικά λάθη, με τις γνωστές αγκυλώσεις, και τις γνωστές εμμονές (για όσους έχουν παρακολουθήσει γενικές συνελεύσεις) πόσο μάλλον μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της Ένωσης. Λάθη ανεπίτρεπτα, που δεν θέλουμε να φανταζόμαστε -αν και δυσκολευόμαστε- ότι υποκινήθηκαν από προσωπικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες.
Λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν, καθώς εκθέτουν ολόκληρο τον κλάδο απέναντι στην κοινωνία. Λάθη χειρισμού που οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες ήττες και δημιουργούν διχαστικές τάσεις στους συναδέλφους. Αστοχίες που έδωσαν το δικαίωμα στους κήνσορες, οι οποίοι έλαβαν τις αποφάσεις για το λουκέτο της ΕΡΤ, να γίνονται τιμητές της ελευθεροτυπίας, κάνοντας λόγο, ακόμη και για φίμωση του τύπου.

Καλούμε, λοιπόν, τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, και την πλειοψηφία των μελών των ΔΣ της Ένωσης και της Ομοσπονδίας που επέμειναν σχεδόν στον απόλυτο περιορισμό της ενημέρωσης, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στους εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες -  δημοσιογράφους, που ήθελαν να στηρίξουν με τη δική τους φωνή και με όποια δυνατότητα διέθεταν, την προσπάθεια ανάκλησης της απόφασης, με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ.

Καλούμε, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ξεκινήσουν ευρεία συζήτηση που θα φέρει αποτελέσματα και αποφάσεις για μία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και μία πραγματικά ανεξάρτητη Αρχή που θα την διοικεί, με κληρωτούς μίας και μόνης 3ετούς θητείας και όχι διορισμένα ισόβια μέλη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. 

Βλέπουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία η βλακώδης, ανόητη, φασιστική και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης, να αποτελέσει αφετηρία ενός ουσιαστικού διαλόγου, για την πραγματική ενημέρωση. Ας αναλάβουμε επιτέλους ως κλάδος το τεράστιο μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, μακριά από συντεχνιακές απολιθωμένες πρακτικές του περασμένου αιώνα, με γνώμονα την αλήθεια, την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη.



Τα "παιχνιδάκια" τελείωσαν, όπως και η υπομονή μας.

Δεν υποχωρούμε

Δεν συμβιβαζόμαστε

Δεν υποκύπτουμε


Είμαστε ΕΔΩ, Είμαστε ΜΑΖΙ. Ενωμένοι.

Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι - σε κοινή κάθοδο με τους "Ενωμένους Δημοσιογράφους" στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ

andimosiografoi.blogspot.gr