Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η εμμονή, το λάθος και τα «παντελόνια».

Τρίτη 11 Ιουνίου. Η κυβέρνηση απο-φασίζει και ανακοινώνει το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, στο σύνολό της. Χρησιμοποιεί ως πρόφαση τις "αμαρτίες" που έχουν συντελεστεί, διαγράφοντας την ΕΡΤ ΑΕ και τους 2656 εργαζόμενους της, αλλά στην ουσία παραγράφει τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που διεύθυναν τον Δημόσιο Φορέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.


Η επίκληση της μεταρρυθμιστικής ευθύνης που έχει αναλάβει η τρικομματική (δικομματική από την Παρασκευή) κυβέρνηση, απέναντι στην Τρόικα, με όχημα και την απαξίωση της ΕΡΤ το τελευταίο διάστημα με οποιονδήποτε τρόπο είτε από τους εκπροσώπους του κράτους, είτε του μιντιακού "παρακράτους" , είτε από τους συνδικαλιστές, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίες, με κύριο στόχο την διαγραφή των ευθυνών όλων των άλλων, πλην των εργαζομένων της ΕΡΤ που συμμετέχουν στο δράμα, συλλήβδην, ως αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Η αρχή της δικαιοσύνης, βασίζεται στο τεκμήριο της αθωότητας. Άπαξ και μόνο έναν αθώο καταδικάσεις αδίκως, παύει κάθε αρχή δικαίου. Ανάμεσα στις χιλιάδες εργαζομένων της ΕΡΤ ΑΕ, υπάρχουν εκατοντάδες εάν όχι στην πλειονότητά τους, αθώοι για το έγκλημα που συντελείται για δεκαετίες. Αθώοι και αθώες, μεταξύ αυτών και έγκυες ή λεχώνες γυναίκες, καταπατώντας κάθε έννοια ανθρωπιάς ή δικαιοσύνης και κατακρεουργώντας, οριζοντίως, οποιοδήποτε δικαίωμα.
Ένα έγκλημα το οποίο δεν σταμάτησε η παρούσα κυβέρνηση, όπως διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία, καθώς κι εκείνη με τη σειρά της, θέλησε (είναι γνωστό από συμβάσεις-προσλήψεις εργαζομένων του τελευταίου έτους, οι οποίες υπάρχουν στα αρχεία του Ραδιομεγάρου –όσες δεν πήρε μαζί του σε φακέλους, διευθυντής που μάλιστα κατήγγειλε ότι του άνοιξαν το γραφείο)  να πράξει το «αυτονόητο» που έπρατταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να εγκαθιδρύσει το δικό της μηχανισμό ελέγχου και προβολής στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Λάθος. Διαχρονικό λάθος και μόνιμο λάθος, απέναντι στην ενημέρωση και απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες. Ένα λάθος το οποίο αντί να διορθωθεί, γιγαντώθηκε με μία ακόμα περισσότερο λανθασμένη απόφαση. Μία μονομερή λανθασμένη και αντιδημοκρατική πολιτική απόφαση.
Ωστόσο η διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την παραδοχή του λάθους από την εμμονή, μπορεί να είναι ευδιάκριτη. Αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική γενναιότητα. Η πολιτική γενναιότητα της παραδοχής του λάθους. Η γενναιότητα να παραδεχτεί ο πρωθυπουργός ότι κάτω από την ισχυρότατη πίεση των δανειστών, αλλά και των δραματικών οικονομικών στοιχείων της χώρας, αποφάσισε να λειτουργήσει σπασμωδικά, δίχως να σταθμίσει δημοκρατικά όλους τους παράγοντες, προκαλώντας πολιτική αστάθεια σε μία πραγματικά κρίσιμη περίοδο. Το έκανε εν μέρει μέσω συνεντεύξεων εντός Σαββατοκύριακου. Έδωσε την εικόνα ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Σας διαβεβαιώνουμε ότι μπορούσε. Αρκεί να άνοιγε τα συρτάρια του και θα έβρισκε νέα οργανογράμματα αλλά και προτάσεις από το BBC που έχουν σταλθεί, κατόπιν σχετικού αιτήματος, εδώ και χρόνια.
Ας αφήσουν, κατά μέρος τις υποκρισίες και τα ψέμματα και ας ανοίξουν σήμερα τη συζήτηση για μία πραγματικά ανεξάρτητη, δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ΕΡΤ Α.Ε.
Οι ηγέτες, εάν θέλουν να φαίνονται και να φέρονται ως ηγέτες και να δείχνουν ότι φορούν «παντελόνια», σε κρίσιμες περιόδους, οφείλουν να τολμούν και να παραδέχονται τα λάθη τους, ειδάλλως η αλαζονεία του αλάνθαστου και άτεγκτου μπορεί πολύ σύντομα να οδηγήσει σε μεγαλύτερη τραγωδία, που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε.
Η παραδοχή του λανθασμένου τρόπου διαχείρισης με το γνωστό έλλειμμα δημοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι αδιαμφισβήτητη. Το έχουν ομολογήσει ακόμα και τα πλέον σκληροπυρηνικά στελέχη της ΝΔ, που εκδήλωναν με χαιρέκακο τρόπο την ικανοποίηση τους τα νέα της πρώτης μέρας για την διακοπή του σήματος εκπομπής της ΕΡΤ. Το ζήτημα είναι εάν οι πολιτικοί ταγοί της χώρας, μπορούν να κατανοήσουν το λάθος τους και να ανακαλέσουν με γενναιότητα την καταγέλαστη αλλά και απαράδεκτη απόφαση που παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.
Ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος οφείλει να βρίσκεται παρών, απέναντι σε οποιαδήποτε επικίνδυνη πρακτική εναντίον της Δημοκρατίας, της Αξιοκρατίας και της Ελευθεροτυπίας. Δεν είναι απλώς θέση μας, είναι τρόπος σκέψης, είναι τρόπος ζωής. Θα είμαστε στο πλευρό της οποιασδήποτε κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση, εξυγίανση και εξορθολογισμό της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, υπό τον όρο ότι θα είναι προς την πραγματική ανεξαρτητοποίηση της μακριά από συμφέροντα και ιδιοτέλειες, με συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τρόποι υπάρχουν, ασφαλιστικές δικλείδες που θα εξασφαλίζουν το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ του Δημόσιου Μέσου, υπάρχουν και μπορούν να βρεθούν και προσφέρουμε τις όποιες γνώσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση, όπως θέλουμε να πιστεύουμε και όλοι οι δημοσιογράφοι της χώρας, εφόσον απαιτηθεί.
Βασικότερο όλων, η γενναία αναγνώριση της λανθασμένης απόφασης, η άμεση ακύρωση της ΚΥΑ για την ΕΡΤ ΑΕ και της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με επαναλειτουργία του εθνικού φορέα ενημέρωσης και επικοινωνίας και την εν λειτουργία εξυγίανσής της ΕΡΤ Α.Ε. για όλους τους λόγους που προαναφέραμε. Είμαστε έκθετοι, ως χώρα, στα μάτια ολόκληρης της Δημοκρατικής Ευρώπης. Η είδηση της αντιδημοκρατικής και μονομερούς απόφασης, έκανε τον γύρο του κόσμου, κάνοντας το μεγαλύτερο κακό στην εικόνα της χώρας των τελευταίων ετών. Ας αντιστρέψουμε αυτή την κακή εικόνα, παραδεχόμενοι τα λάθη και παραμερίζοντας τις εμμονές.

Δεν είναι για τους 2656 εργαζόμενους, είναι για την ΕΡΤ.
Δεν είναι για την ΕΡΤ, είναι για την Δικαιοσύνη.
Δεν είναι για την Δικαιοσύνη, είναι για τη Δημοκρατία.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Δεν υποχωρούμε
Δεν συμβιβαζόμαστε
Δεν υποκύπτουμε