Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Διακήρυξη Αρχών των Ανεξάρτητων ΔημοσιογράφωνΘα συμμαχήσουμε και... με τον διάβολο για μια Ενωμένη, Ανεξάρτητη, "Νέα" ΕΣΗΕΑ


Ποτέ στην ιστορική της πορεία η ΕΣΗΕΑ οι πραγματικά επαγγελματίες Δημοσιογράφοι δεν βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε κλαδικά, οικονομικά, επαγγελματικά αδιέξοδα, αλλά και σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

 Μπορεί η ύφεση, η χρεοκοπία της χώρας σε οικονομικό και κυρίως αξιακό επίπεδο, αλλά και η αμείλικτη εφαρμογή του Μνημονίου να έχουν μεγεθύνει στο έπακρο χρονίζοντα προβλήματα της Δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και των Δημοσιογράφων, που τα υποβάθμιζαν χρόνια τώρα οι «πεφωτισμένες» ηγεσίες της ΕΣΗΕΑ, όμως πολλά από αυτά την τελευταία διετία δημιούργησαν ένα μοναδικό μείγμα εκρηκτικών και άμεσων προβλημάτων για τα οποία θα πληρώνουμε για χρόνια τις συνέπειές τους.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία από τις παρατάξεις που έχουν ηγηθεί, συμμετέχουν ή  ηγούνται της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν καταθέσει εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις για :

 • Την αντιμετώπιση της συνεχούς συρρίκνωσης της απασχόλησης στα ΜΜΕ και της γρήγορης μετατροπής των όποιων νέων θέσεων εργασίας εξακολουθούν να υπάρχουν, σε θέσεις υποαπασχόλησης, ελάχιστης αμοιβής και ανασφάλιστης εργασίας. Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος με σταθερή απασχόληση, ασφάλιση στα Ταμεία ΜΜΕ και με απολαβές κάτω από ΣΣΕ δεν υπάρχει πια. Μετατρέπεται γρήγορα σε «μπλοκάκι» με ανασφάλιστη εργασία, βαρύτατη φορολογία, πρακτικά χωρίς περίθαλψη στο άμεσο μέλλον, χωρίς καμία αξιοπρέπεια και κοινωνική αναγνώριση του έργου του, ενώ είναι πρακτικά δέσμιος και απειλούμενος να κάνει ανεξάρτητος την δημοσιογραφική του δουλειά.
 • Την αντιμετώπιση της αύξησης των ανέργων δημοσιογράφων, οι περισσότεροι των οποίων περιθωριοποιούνται κοινωνικά και επαγγελματικά και οδηγούνται σε καθεστώς μακροχρόνιας δημοσιογραφικής απραξίας και εξόδου από το επάγγελμά τους. Κανείς/καμία από τους ηγήτορες της ΕΣΗΕΑ δεν έχει το θάρρος και την παρρησία να πει πως πολλοί άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι συνάδελφοι θα περιθωριοποιηθούν εργασιακά και θα τεθούν εκτός επαγγέλματος. Ο Κλάδος των ΜΜΕ για πολλά χρόνια θα έχει ολοένα και διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, καθώς εκδότες και καναλάρχες μειώνουν θέσεις εργασίας και κλείνουν Μέσα Ενημέρωσης χωρίς να καταβάλουν αποζημιώσεις και ασφαλιστικές εισφορές.
 • Την ληστεία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών και Επικουρικών Ταμείων μας τόσο από τις επιταγές της Τρόϊκα, όσο και από την ύποπτη και καταφανώς επικίνδυνη διαχείριση των εισφορών μας από τις Διοικήσεις των Ταμείων. Οι ηγήτορες της ΕΣΗΕΑ έχουν δείξει πρωτοφανή ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα στον χειρισμό της υπόθεσης ΕΔΟΕΑΠ, σε τέτοιο σημείο που η αδυναμία λήψης αποφάσεων είναι ισοδύναμη με συγκάλυψη και συνενοχή. Δέσμιοι στις πολιτικές, κομματικές και προσωπικές επιταγές και δεσμεύσεις τους δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν ενιαίες ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις για την εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑπ, από την οποία ουσιαστική κηρύχθηκε έκπτωτη η «διοίκηση» Σπανοπούλου.
 • Την αντιμετώπιση των απολύσεων εκατοντάδων συναδέλφων, που ακολουθώντας την στείρα και καταφανώς αναποτελεσματική πρακτική της Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ για «άσφαιρες» απεργίες, οδηγήθηκαν σαν πρόβατα επί σφαγή στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην ετεροαπασχόληση, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων ΜΜΕ, στα οποία οι προειλημμένες αποφάσεις των Εκδοτών-Καναλαρχων δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.
 • Στην ανάσχεση της λαίλαπας των απολύσεων και της αναζήτησης του σημείου εξόδου από την κρίση των ΜΜΕ, μέρος της οποίας οφείλεται στην πάγια αδυναμία των τελευταίων Διοικήσεων της ΕΣΗΕΑ να αντιληφθούν την πορεία των εξελίξεων, να κατανοήσουν το βάρος των επιπτώσεων από τις τεχνολογικές εξελίξεις του ίντερνετ, να σχεδιάσουν την αντιμετώπιση των απωλειών από την ηχηρή πτώση των κραταιών ΜΜΕ της δεκαετίας του ΄90 και της απατηλής ευμάρειας των Ολυμπιακών Αγώνων και να αντιμετωπίσουν με μακροπρόθεσμα μέτρα την επαγγελματική, κοινωνικής και προσωπική περιθωριοποίηση των άνεργων συναδέλφων.
 • Την αναστροφή της συνδικαλιστικής διάσπασης του Κλάδου από τις ομάδες εκείνες που δρουν με μοναδικό γνώμονα τις κομματικές γραμμές, που οδηγούν αποδεδειγμένα στον κατακερματισμό του Κλάδου και στην αποστροφή των συναδέλφων για μαζικούς αγώνες απέναντι στους Εκδότες και Καναλάρχες, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, παραβιάζοντας κάθε έννοια τήρησης νόμων και συμφωνιών.
 • Την αντίληψη και κατανόηση των νέων προβλημάτων του Κλάδου, όπως είναι η πλήρης αποδοχή του Διαδικτύου ως νέου μέσου ενημέρωσης από το κοινό, που έχουν αιφνιδιάσει πλήρως τις παρωχημένες αντιλήψεις των Διοικήσεων της ΕΣΗΕΑ από τις οποίες είναι διαποτισμένες και διαβρωμένες οι παρατάξεις που υποκλέπτουν τις ψήφους των συναδέλφων με τη βοήθεια του «προοδευτικού» αναλογικού συστήματος εκλογών της ΕΣΗΕΑ.  
 • Την αντιμετώπιση της κομματικής εκμετάλλευσης των δημοσίων ΜΜΕ, η οποία αποτελεί όνειδος για την Ελληνική Δημοκρατία και την αξιοπιστία της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Σωματείων που έχουν σχέση με την δημόσια ενημέρωση.
 • Την συνεργασία με τους Φορείς του Κλάδου για μία πανστρατιά κατά της μεθοδευμένης ισοπέδωσης των πάντων στα ΜΜΕ, που θα ταράξει την περιφρόνηση των «βαρώνων» της Ενημέρωσης απέναντι στους εργαζόμενους στον Τύπο.  
 • Την κατανόηση των νέων συνθηκών στα ΜΜΕ, όπου η παλαιά «φρουρά» των εργολάβων και των «επενδυτών» πιέζεται από την νέα γενιά εκδοτών, με την οποία η ΕΣΗΕΑ δεν έχει καταφέρει να βρει έστω και στοιχειώδεις διαύλους επικοινωνίας για να σπάσει το «μέτωπο» των πάλαι ποτέ κραταιών του Τύπου.

Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα αλλά και σε σειρά άλλων, που δημιουργούνται καθημερινά από τις εξελίξεις στην πολιτική και οικονομική σκηνή, οι Διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ, εδώ και χρόνια, αδυνατούν να συνθέσουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις με αποτέλεσμα να σύρονται συνεχώς πίσω από κομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε όσα ΜΜΕ έχουν απομείνει.

Εδώ και καιρό η παραπαίουσα ΕΣΗΕΑ παρουσιάζεται αμήχανη και ανίκανη να αντιληφθεί, να κατανοήσει, να αναλύσει, να συνθέσει και να σχεδιάσει ρεαλιστικές και κυρίως εφαρμόσιμες και αποδεκτές κινήσεις από τους εργαζόμενους. Οι αντιδράσεις της ΕΣΗΕΑ εξαντλούνται σε παρωχημένες και εντελώς απορριπτέες πρακτικές απεργιών και κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δημοσιογράφων να ακολουθούν με μεγάλη δυσφορία τις αποφάσεις της και να εκφράζουν ανοικτά την αντίθεσή τους.

Στο νέο και συνεχώς μεταλλασσόμενο πεδίο των ΜΜΕ η ΕΣΗΕΑ δείχνει ότι δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιληφθεί τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στο δημοσιογραφικό επάγγελμα  και στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Αυτή η πολύπλευρη αδυναμία, που ενισχύεται από την κατάρρευση του Κλάδου, των κλασικών ΜΜΕ, την πολιτική και οικονομική αποδυνάμωση των Εκδοτών και Καναλαρχών, την πολιτική, οικονομική, πνευματική και κοινωνική παρακμή της Ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται αντιμέτωπη σε ένα πρωτόγνωρο μείγμα δυσεπίλητων προβλημάτων, τα οποία οι ηγετικές ομάδες του Κλάδου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Η κρίση στον Ελληνικό Τύπο έχει εντελώς διαφορετικές αιτίες από αυτές που εδώ και χρόνια ταλανίζουν την παγκοσμιοποιημένη αγορά ενημέρωσης. Η ελληνική κρίση προέρχεται από την πολιτική εκδοτών και καναλαρχών, που χρησιμοποίησαν τις επιχειρήσεις τους στον Τύπο για να καρπωθούν οικονομικά και πολιτικά οφέλη διαπλεκόμενοι με την εκάστοτε πολιτική και πολιτική ολιγαρχία, αλλά και δημοσιογράφους που ξέχασαν τον ρόλο τους στην Ενημέρωση και στην ελευθεροτυπία. Επίσης δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι και επαγγελματίες δημοσιογράφοι ανέχθηκαν σκοπιμότητες και συμφέροντα, ενώ υποβάθμισαν την ανάδειξη της φημολογίας και της κατευθυνόμενης πληροφόρησης που αντικατέστησε την πραγματική είδηση και την ανεξάρτητη και αδέσμευτη ενημέρωση.

Μπροστά στα νέα και πολύ πιο δυσεπίλητα προβλήματα που έρχονται, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ στις επόμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ τον Μάϊο ΣΥΜΜΑΧΟΥΝ με ΚΑΘΕ Κίνηση και Παράταξη που συμφωνούν με τις βασικές αρχές μας για μία ΝΕΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΣΗΕΑ, που συνοψίζονται στα εξής:

 • Εξω από κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες.
 • Κοντά στα πραγματικά προβλήματα του εργαζόμενου, άνεργου, ετεροαπασχολούμενου, συνταξιούχου Δημοσιογράφου
 • Ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που θα επαναφέρουν την Δημοσιογραφία και τον Δημοσιογράφο στην θέση που τους είχε δώσει κάποτε η Ελληνική κοινωνία
 • Οι Δημοσιογράφοι και η Δημοσιογραφία να στρατευθούν και να αποκαταστήσουν την αμερόληπτη ενημέρωση του Ελληνικού λαού, ειδικά σε αυτή την δύσκολη εθνική συγκυρία
 • Ενωμένοι στην διεκδίκηση όλων των θεσμικών, επαγγελματικών και κλαδικών αιτημάτων, που έχουν ισοπεδωθεί από την απόλυτη έλλειψη ρεαλιστικής στρατηγικής των Διοικήσεων της ΕΣΗΕΑ.
 • Που θα εκφράσει θέσεις και προτάσεις αποδεκτές και εφαρμόσιμες για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να μπορέσει να βγει κάποτε ο Κλάδος των ΜΜΕ από την λαιμητόμο του Μνημονίου.

καλούν κάθε ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ συναδέλφισα και συνάδελφο να ενώσει μαζί μας τις δυνάμεις τους
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ προτείνουν σειρά κινήσεων που θα δώσουν την δυνατότητα στην ΕΣΗΕΑ να απεμπλακεί από τα χρονίζοντα προβλήματα της κακοδιοίκησης και της αναποτελεσματικότητας, από τις παλινωδίες και την συμβατική αντιμετώπισης της κρίσης και της ύφεσης. 

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ δηλώνουν πως θα αγωνιστούν, θα συμβάλουν και θα συνεργαστούν για  :

 • Την κατάργηση της αναλογικής και παραταξιακής εκλογής της Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και την εφαρμογή εκλογικού συστήματος βασισμένου στην αρχή της εκλογής προσώπων για τις θέσεις του Συμβουλίου.
 •  Την επαναδιατύπωση συγκεκριμένων άρθρων του Καταστατικού που θα τεθούν σε ψηφοφορία σε Καταστατική Γενική Συνέλευση. Θεσμοθέτηση νέων οργάνων που θα πλαισιώσουν, ακόμη και συμβουλευτικά, το έργο της Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ. Αναμόρφωση του ρόλου, των καθηκόντων και των υποχρεώσεων του Μεικτού Συμβουλίου ακόμη και με την θέσπιση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας.   
 • Την δημιουργία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ Σωματείου εργαζομένων και όχι συνταξιούχων.
 • Την εκκαθάριση του Μητρώου Μελών με επαναπροσδιορισμό του επαγγέλματος του Δημοσιογράφου κάτω από τις νέες συνθήκες εργασίας στα ΜΜΕ.
 • Την ένταξη στην Ένωση των σκληρά εργαζόμενων συναδέλφων σε ίντερνετ ή με μπλοκάκι.
 • Την έναρξη διαλόγου μεταξύ των Δημοσιογράφων όλων των Κλάδων προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επαγγελματικής και ασφαλιστικής ενοποίησης του Κλάδου.
 • Την κατάρτιση συνολικής πρότασης για το μέλλον των ΜΜΕ στην Ελλάδα απέναντι στην αναχρονιστική σημερινή νομοθεσία που διατηρεί και αναπαράγει το πελατειακό καθεστώς που οδήγησε σε απαξίωση το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
 • Την ριζική αλλαγή του νομικού πλαισίου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, που όμοιό του δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.
 • Την κατάργηση κάθε μνημονιακού νόμου που έφερε σε αυτή την δεινή θέση όχι μόνο τους Ελληνες Δημοσιογράφους, αλλά όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. 


Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ  καλούν κάθε ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ συναδέλφισσα και συνάδελφο που πιστεύει ότι:

 • Ακόμη υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης,
 • Οι κόποι ετών από όλους και όλες δεν μπορεί να πάνε χαμένοι,
 • Η ΕΣΗΕΑ πρέπει και μπορεί να «ανακτηθεί» από όσους την θέλουν υποταγμένη σε κομματικές επιταγές και πολιτικές σκοπιμότητες,
 • Οι Δημοσιογράφοι αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τους επιφυλάσσουν οι ηγεσίες που είναι και παρωχημένες και οδηγούν τον Κλάδο σε κινήσεις με ολέθρια αποτελέσματα.  

να έρθει μαζί μας και να πλαισιώσει τους αγώνες μας για ένα δυναμικό και νέο ξεκίνημα της ΕΣΗΕΑ αφήνοντας πίσω το παρελθόν, την οπισθοδρόμηση και την παρακμή.

ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ

Διεκδίκηση - Προοπτική - Ανεξαρτησία

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ