Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Θυμήθηκαν πάλι την αγωνιστική... γυμναστική!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

(Εσθήτα: Η εσθήτα πιστευόταν ότι ήταν δώρο της Αφροδίτης ή της Αθηνάς, υφασμένο από τις Χάριτες, προς την Αρμονία)

Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να διαλύονται οι «Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι», όμως δεν μπορούν να καταλάβουν, πως ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι θα τους δημιουργούσαν.

Πολλοί είναι αυτοί που εξέλαβαν ως αδυναμία ή αυτοδιάλυση την ηθελημένη μας αποχή από την καθημερινή κριτική των πλείστων όσων απίστευτων συμβαίνουν στον κλάδο, στην Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, στον Ασφαλιστικό τομέα του ΕΔΟΕΑΠ και σε όλο τον Κλάδο που πλήττεται σφοδρά από την μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης, τις άφρονες αποφάσεις των εκδοτών και την ολέθρια διόγκωση των ΜΜΕ....


Όμως δυστυχώς για τους επαγγελματίες εκπροσώπους και συνδικαλιστές των ΜΜΕ, όχι μόνο είμαστε παρόντες, αλλά δεν πρόκειται να τους κάνουμε την χάρη να αποχωρήσουμε και μάλιστα εν όψει εκλογών. Θα μας βρουν μπροστά τους.

Αν και εμείς πλέον δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την ολοκληρωτική αδυναμία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, πλην ελαχίστων, να συνθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις, αποφάσεις και κινήσεις για το παντελώς αβέβαιο μέλλον του Κλάδου, οφείλουμε να καταγράψουμε ορισμένες χαρακτηριστικές κυκλοθυμικές κινήσεις και αποφάσεις τους.

Για χθες, Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, κύρηξαν στάση εργασίας στα ιδιωτικά ΜΜΕ για μία σειρά πάγιων αιτημάτων του Κλάδου χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Βέβαια υπάρχουν οι «πάγιες», «αγωνιστικές», «προοδευτικές» και δυστυχώς καταγέλαστες προτάσεις του τύπου «να ανακληθούν όλες οι απολύσεις», τις οποίες δεν πιστεύουν ούτε οι μακρόχρονια άνεργοι δημοσιογράφοι. Βέβαια το «δάχτυλο» της «υπογραφής αξιοπρεπούς ΣΣΕ» έχει γίνει τόσο μεγάλο, που πίσω από αυτό μπορούν και κρύβονται τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν στηρίξει την συνδικαλιστική τους επιβίωση στον περί ανέμων και υδάτων προσδιορισμό της μισθοδοτικής «αξιοπρέπειας» όσων Δημοσιογράφων εξακολουθούν να εργάζονται.

Αλήθεια, πώς φάνηκε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και τους εκπροσώπου της ΠΟΕΣΥ το γεγονός ότι από ΟΛΑ τα δημόσια ΜΜΕ, αλλά και από τα ιδιωτικά ΜΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το ιστορικό κτήριο της οδού Ακαδημίας μόλις... 44 άτομα;

Αλήθεια, ποιοι πήγαν και συνάντησαν τον Αλέξη Τσίπρα; Ποιοι ήταν παρόντες από το ΔΣ της Ένωσης; Ποιοι μίλησαν στην συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξ ονόματος των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ, που ΔΕΝ έδωσαν το "παρών" στην... μεγαλειώδη πορεία που με τόση ανυπομονησία κι επιμονή οργάνωσε (και με αποστολή SMS) το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ;

Φυσικά και δεν θα αναφερθούμε στους κομματικούς εκπροσώπους της εργατικής τάξης, που έχασαν την «παρθενική εσθήτα» του διαπρύσιου αγωνιστή των δικαιωμάτων των εργαζομένων μετά τις απολύσεις συναδέλφων από κομματικά όργανα που είναι ενταγμένα κακώς στην κατηγορία των αστικών μέσων ενημέρωσης. Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε πόσο θα αποτιμηθεί η συνδικαλιστική «αξιοπρέπεια» των κομματικών εκπροσώπων, που ενώ δεν τόλμησαν να ψελλίσουν ούτε «κιχ» στις «αγωνιστικές» αποφάσεις για τις απολύσεις των συναδέλφων στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, θα δώσουν το αγωνιστικό παρόν στις στάσεις εργασίας και στις απεργίας συναδέλφων σε «αστικά» ΜΜΕ που απολύουν και μειώνουν μισθούς.

Φυσικά και ούτε λόγος για την κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ (που εσχάτως προσπαθούν να βγουν κι από πάνω, εμφανίζοντας τους εαυτούς τους ως... θύματα του μνημονίου, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους) και στην συμπεριφορά του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ μετά την απόφαση της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης για άμεσο έλεγχο των οικονομικών του Ταμείου μας.

Οι θέσεις μας για τις στάσεις «άσφαιρες» στάσεις εργασίας και τις αδιέξοδες απεργίες είναι γνωστές. Ο Κλάδος για δύο χρόνια οδηγήθηκε σε ένα αδιέξοδο δρόμο διεκδικήσεων από τον οποίο είναι βαρύτατα «τραυματισμένος», που κανένα συνδικαλιστικό και κομματικό photoshop μπορεί να συγκαλύψει. Σε μία περίοδο που στην Ευρώπη η Google εξαναγκάστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις να καταβάλει αποζημιώσεις στα ΜΜΕ για την χρήση του δημοσιογραφικού περιεχομένου, το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ (και των άλλων Διασωματειακών Ενώσεων) μας καλούν σε απεργίες και στάσεις εργασίας χωρίς κανένα σχέδιο, πρόγραμμα, προτάσεις και κλιμάκωση αγώνων.

Δυστυχώς πριν ένα χρόνο η απόφαση της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης δεν προβλημάτισε τις κομματικές ομάδες της ΕΣΗΕΑ, που συνέχισαν ακάθεκτες στην τελειωτική ισοπέδωση των ελάχιστων διαπραγματευτικών «αναχωμάτων» που είχε ο Κλάδος. Τώρα δίνουν την έσχατη ενδοκομματική τους μάχη, μήπως και κερδίσουν για μία ακόμη φορά ψήφο ανοχής και συμπαθείας από έναν Κλάδο που καταγράφει, προς το παρόν, πάνω από 50% ανεργία, υποαπασχόληση και ετεροαπασχόληση.

Να σας θυμήσουμε: Ήταν Οκτώβριος του 2011 όταν στο Μεικτό Συμβούλιο σας αναφέραμε οικονομικές μελέτες, που έκαναν λόγο για 75% ανεργία στον κλάδο ως το 2014 αν δεν λαμβάναμε άμεσα μέτρα. Μέτρα που εισηγηθήκαμε.

Να σας θυμήσουμε: Ήταν Φεβρουάριος του 2012 που η πλειοψηφία των συναδέλφων (το 43%) ψήφισε υπέρ της διαπραγμάτευσης και υπογραφής ΣΣΕ με μεσοσταθμικές μειώσεις και ασυλία στα 1.400 ευρώ, διετούς διάρκειας. Πρόταση που πετάξατε στα σκουπίδια ελαφρά τη καρδία και τώρα, μετά το λουτρό αίματος των εργοδοτών και τις στρατιές ανέργων, σπεύδετε όλοι - ως γνήσιοι υποκριτές - να τις υιοθετήσετε.

Όμως οι κομματικοί και αγωνιστικοί «λωτοί» τελειώνουν.


Ο Μάϊος είναι κοντά. Πολύ κοντά.

Ερχόμαστε.....


Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι

http://andimosiografoi.blogspot.gr/