Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

«Κύριοι» του ΕΔΟΕΑΠ: Ούτε ελικόπτερο δε θα βρεθεί να σας πάρει - 6 ερωτήματα για τον εισαγγελέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


Στην επεισοδιακή συνεδρίαση του ΕΔΟΕΑΠ, οι Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι έδωσαν το «παρών». Και όπως υποσχεθήκαμε μείναμε μέχρι το τέλος καταψηφίζοντας τόσο τον ισολογισμό όσο και τον προϋπολογισμό και τα άρθρα τους.

H, έκπτωτη πλέον πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και τα άβουλα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού, δεν μπόρεσαν να ψελλίσουν ούτε μια δικαιολογία στα δικά μας ερωτήματα. Και πώς να απαντήσουν στα ερωτήματά μας, καθώς είχαν προαποφασίσει να οδηγήσουν την Γενική Συνέλευση σε διάλυση, εκθέτοντας στην ελληνική κοινωνία τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Επιθυμία που τελικά και δεν τους πέρασε και τους γύρισε πίσω, αποστερώντας τους κάθε έωλη δικαιολογία για δήθεν ¨χρηστή και νόμιμη» διαχείριση. Αλλωστε τα ερωτήματά μας, θα τεθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τους συνεργάτες του Εισαγγελέα κ. Πεπόνη.

Τα θέσαμε δημοσίως στη συνέλευση και τα κοινοποιούμε σε όλους τους συναδέλφους:


1. Για ποιον λόγο αποφάσισε να προβεί σε ρευστοποίηση της συμμετοχής της στο Κοινό Κεφάλαιο και να λογιστικοποιήσει έτσι τη δυνητική υποαξία (να γράψει τη ζημιά) που είχε προκύψει από τη μείωση της τιμής των ελληνικών ομολόγων;

2. Αν, όπως παραδέχτηκε, είχε καταθέσεις 40 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες ως τον Μάρτιο (35 εκατ. ευρώ σε μία και 5 εκατ. σε άλλη) γιατί έπρεπε να προβεί σε ρευστοποίηση μέρους της μερίδας του στο Κοινό Κεφάλαιο;

3. Δεν επαρκούσαν τα 40 εκατομμύρια των καταθέσεων συν τα 47 εκατομμύρια των προϋπολογισθέντων εσόδων (σύμφωνα με το «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση του Ταμείου μας» που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου) για να καλυφθούν οι ανάγκες για το 2012 που προϋπολογίζονται σε 56 εκατομμύρια ευρώ; Προφανώς και ήταν υπερεπαρκή.

4. Μήπως η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ψεύδεται συνειδητά όταν κάποια μέλη της ανεπίσημα προφασίζονταν άγνοια του νόμου και ισχυρίζονται ότι πίστευε πως η συμμετοχή στο Κοινό Κεφάλαιο ισοδυναμεί με καταθετικό λογαριασμό; Πιθανότατα, αφού άλλα λέει στο ίδιο «Σχέδιο διάσωσης» της 23 Απριλίου όπου αναφέρει επί λέξει: «Υπολογισμός Διαθεσίμων και Χρεογράφων μετά το “κούρεμα” της 19ης Μαρτίου. Από το παραπάνω ποσό (σ.σ. 97,58 εκατ. ευρώ), ποσό 68 εκατ. ευρώ περίπου τοποθετήθηκε υποχρεωτικά σε Νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (είτε από ΤτΕ είτε ήταν ομόλογα του ΕΔΟΕΑΠ)…» Αρα γνώριζε στις 23 Απριλίου. Εκτός κι αν ξέχασε μετά. «Κύριοι» είστε και πλαστογράφοι γιατί παρουσιάζατε την ίδια ανακοίνωση παραποιημένη στη γενική συνέλευση.

5. Που είναι κατατεθειμένα τα 65 εκατ. ευρώ που έχει ρευστό ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν; Μήπως τα 55 είναι στην Εθνική και τα 10 στη Eurobank, με μέσο επιτόκιο της τάξης του 2%; Είναι αλήθεια ότι το μεγάλο ποσοστό των διαθεσίμων έχει κατατεθεί σε λογαριασμούς όψεως με εξευτελιστικά επιτόκια, πράγμα που απαγορεύεται από την νομοθεσία; Κι αν είναι όλα αυτά αλήθεια, τότε γεννάται ή όχι θέμα απιστίας της διοίκησης σε βάρος των μετόχων του Οργανισμού, δεδομένου ότι για ποσά ελάχιστα τα τραπεζικά επιτόκια τη δεδομένη περίοδο είναι της τάξης του 6% και πλέον;

6. Ποιος είναι ο θεματοφύλακας των ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο Οργανισμός (απευθείας όχι μέσω του κοινού κεφαλαίου); Είναι η Τράπεζα της Ελλάδος ή ιδιωτική τράπεζα; Και ρωτάμε διότι η φύλαξη των ομολόγων (θεματοφυλακή) από την ΤτΕ σε Ασφαλιστικά Ταμεία γίνεται με μηδενικό κόστος, ενώ στις ιδιωτικές τράπεζες καταβάλλεται αμοιβή! Αν, όπως λένε οι πληροφορίες μας θεματοφύλακας είναι ιδιωτική τράπεζα, τι αμοιβή πληρώνει ο ΕΔΟΕΑΠ; Συνιστά ή όχι ΚΑΙ αυτή η υπόθεση απιστία σε βάρος των μετόχων του Οργανισμού;


Η κυρία Σπανοπούλου ισχυρίστηκε στη Γ.Σ. ότι «έχει εντολή από το ΔΣ να παρανομήσει». Μόνο που ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι τσιφλίκι της. Ανήκει στους μετόχους και ουδέποτε στην κυρία Σπανοπούλου, ούτε βέβαια σε κανέναν άλλο δίνουμε το δικαίωμα να κινηθεί εκτός των νόμων.

Η κα Σπανοπούλου θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτοί οι ελάχιστοι που την στηρίζουν θα είναι και οι πρώτοι που θα την κατηγορούν, όπως και στην περίπτωση του τέως «συναδέλφου» της κ. Καπράνου που αντί να κάνει διακοπές στο Παρίσι, εκεί όπου διαθέτει διαμέρισμα η κυρία Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, συντρέφεται και διαβιεί με «εκλεκτές» προσωπικότητες του κοινού ποινικού κώδικα, σαν και αυτούς που παραπέμπει για απιστία κατάχρηση ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης, στις φυλακές Κορυδαλλού.


Μετά τη λήξη της χθεσινής Συνέλευσης των Μετόχων και την ψηφοφορία που ακολούθησε, ΟΛΟ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ είναι ΕΚΠΤΩΤΟ. 

Κυρίες και Κύριοι του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ, ως ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας. Για τα υπόλοιπα, ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ότι θα αναλάβει δουλειά και η δικαιοσύνη και οι ορκωτοί λογιστές. Και πιστέψτε μας, θα επιστρέψει στο ταμείο μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Ευρώ δώσαμε, ευρώ επενδύσαμε, ευρώ θα πάρουμε. Και όχι μέρος αυτών…. ΟΛΑ.

Οταν ΔΥΣΤΥΧΩΣ σας «παραδώσαμε» τον ΕΔΟΕΑΠ, ήταν ένας ΚΡΑΤΑΙΟΣ, ΑΥΤΑΡΚΗΣ και ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ.

Σήμερα εσείς μας παραδίδετε ένα ΙΣΟΠΕΔΩΜΕΝΟ και ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ? Το «Τιτάνια» έγινε ο Τιτανικός σας.


Δεν ξεχνάμε, δε συγχωρούμε, δε διαγράφουμε. Τα χρήματα θα επιστρέψουν ΟΛΑ στο ταμείο μας.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ


andimosiografoi.blogspot.gr