Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Έκθετη η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Πού πήγαν τα λεφτά μας;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δημοσιοποιήθηκε σήμερα επιστολή-κόλαφος του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Παπαδάκη που αφορά τις κινήσεις της Προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ κας Ελένης Σπανοπούλου αλλά και του «ανήξερου» Διοικητικού Συμβούλιού, δίνοντας εντελώς διαφορετική διάσταση στην πολύκροτη υπόθεση των αποθεματικών του Ταμείου ΜΑΣ.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του υποδιοικητή της ΤτΕ Γιάννη Παπαδάκη, η αξία των αποθεματικών του Ταμείου μετά το "κούρεμα" των ομολόγων ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ (από 115 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από την εφαρμογή του PSI). Εν συνεχεία η διοίκηση του Ταμείου προχώρησε σε πέντε διαδοχικές αναλήψεις συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η τρέχουσα αξία της συμμετοχής του ΕΔΟΕΑΠ (τα αποθεματικά του) στο Κοινό Ταμείο που διαχειρίζεται η ΤτΕ να περιοριστεί στα 5,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα καταβληθέντα στο Κοινό Κεφάλαιο ποσά από τον ΕΔΟΕΑΠ ανέρχονταν την 09.03.2012 σε 115 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του PSI αυτό αντιστοιχεί σε ποσό 59 εκατ. ευρώ (αξία σε περίπτωση διακράτησης μέχρι τη λήξη).

Ωστόσο, επισημαίνει η ΤτΕ, σε περίπτωση που κάποιος φορέας ζητήσει απόληψη ποσών, όπως ορίζει ο νόμος 2469/97 το Κοινό Κεφάλαιο προχωρεί σε ρευστοποίηση περιουσιακών του στοιχείων στην τρέχουσα- αγοραία αξία τους. Είναι δε φανερό ότι οι απολήψεις εκ μέρους των φορέων σε περιόδους πτωτικής τάσης των τιμών διαπραγμάτευσης των τίτλων του Κοινού Κεφαλαίου οδηγούν σε απώλεια των κεφαλαίων η οποία διαφορετικά, θα ήταν μόνο δυνητική.

Ενδεικτικά, η τρέχουσα αξία της συμμετοχής του Ταμείου στο Κοινό Κεφάλαιο στις 12.03.2012 ήταν 35 εκατ. ευρώ, λόγω της σημαντικά μειωμένης τιμής στην οποία, από την πρώτη κιόλας ημέρα, γινόταν η διαπραγμάτευση των νέων ομολόγων που προέκυψαν στο πλαίσιο της διαδικασίας ανταλλαγής του PSI. Στη συνέχεια, το Ταμείο προέβη από τις 19.03.2012 έως και τις 23.04.2012 σε πέντε διαδοχικές ισόποσες απολήψεις, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, που κατά δήλωσή σας χρησιμοποιήθηκαν για την ικανοποίηση πάγιων και τακτικών αναγκών του Ταμείου (συγκεκριμένα οι απολήψεις αυτές έγιναν στις 19.03.2012, 27.03.2012, 03.04.2012 10.04.2012 και 23.04.2012). Μετά και τις απολήψεις αυτές, στις 30 Μαΐου 2012 η τρέχουσα αξία της συμμετοχής, η οποία κατά την παραπάνω διάταξη συνιστά και το ανώτατο διαθέσιμο όριο προς απόληψη, ήταν 5,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρότερη από το ποσό των έξι εκατομμυρίων που ζήτησε η διοίκηση του Ταμείου την τελευταία φορά.

Μετά από αυτή την επιστολή η «επιθετική» κα Σπανοπούλου και το «ανήξερο» Διοικητικό Συμβούλιο, ας προετοιμαστούν να απαντήσουν «που πήγαν τα λεφτά» στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ το Σάββατο στις 14.00 στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Προφανώς είναι ΕΚΘΕΤΟΙ και ΕΚΠΤΩΤΟΙ του αξιώματος που τους ανάθεσαν οι Δημοισογράφοι και σίγουρα έχουν καταχραστεί την εμπιστοσύνη δεκάδων χιλιάδων δημοσιογράφων, εργαζόμενων στον Τύπο, συνταξιούχων και των οικογένειών τους. οι οποίοι αγωνιούν και αγανακτούν βλέποντας να παίζονται για μία ακόμη φορά ύποπτα παιχνίδια πάνω στην υγεία και στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Ισως το μόνο αγαθό που τους έχει απομείνει.

Να μας περιμένετε, έχουμε πολλά να πούμε, με στοιχεία - όχι με λόγια.

Δεν ξεχνάμε, δε συγχωρούμε, δε διαγράφουμε. Τα χρήματα θα επιστρέψουν ΟΛΑ στο ταμείο μας.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ


andimosiografoi.blogspot.gr