Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους αγωνιζόμενους Έλληνες και για τους αγωνιζόμενους Έλληνες στη διάρκεια της 48ωρης απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με αποκορύφωμα την συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης των απεχθών μέτρων.

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της χώρας είναι και δικές μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και ταυτιζόμαστε με αυτή την τοποθέτηση.

Χαιρετίζουμε την...
απάντηση που δόθηκε στο δίλημμα «κλείνουμε τα Μέσα απεργώντας και εμείς» ή «τα κρατάμε ανοιχτά», προτάσσοντας την «ουσιαστική, δημοκρατική και ολόπλευρη ενημέρωση από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι δεν μας επιτρέπεται σε καιρούς όπου οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον όλων μας γίνονται εν κρυπτώ και κάτω από το τραπέζι, εν μέσω πολιτικών-κομματικών σκοπιμοτήτων, να δίνουμε άλλοθι στους κυβερνώντες, αποκόπτοντας από την ολόπλευρη ενημέρωση τους εργαζόμενους που πλήττονται από τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Άλλοθι σε αυτούς που οδηγούν την χώρα μας στα χέρια των δανειστών και τους πολίτες της στην απόγνωση, αφήνοντας την ενημέρωση στα χέρια των ανώνυμων bloggers και των εγχώριων και ξένων οικονομικών κέντρων ενημέρωσης.

Η ενημέρωση αποτελεί αγαθό και αυτό το αγαθό σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που καταφέρνει να μας αποσπάσει η κυβέρνηση, δεν μπορούμε και δεν μας επιτρέπεται να το στερήσουμε από τον Έλληνα εργαζόμενο που αγωνιά για το αύριο.

Όπως υποστηρίξαμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, «μπορεί ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να ταυτίζει συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης με την πολιτική του Μνημονίου και των υποστηρικτών του, όμως η ενημέρωση δεν μπορεί να φιμωθεί γιατί υπάρχουν ακόμη φωνές που αντιστέκονται. Μπορεί να υπάρχουν Μέσα Ενημέρωσης που αποπροσανατολίζουν και επιβάλλουν απόψεις σαν «αναγκαίες», όμως υπάρχουν ακόμη αδέσμευτοι και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Όσοι θέλουν να κλείσουν τα Μέσα Ενημέρωσης την πιο κρίσιμη περίοδο της Ελλάδας, μόνο σύμμαχοι και συνοδοιπόροι της Τρόικας μπορεί να είναι. Αν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν υποστηρίξουμε τον ξεσηκωμό και την αντίδραση του ελληνικού λαού προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά του, κρατώντας ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, τότε δίκαια θα μας ταυτίζουν με την αντίδραση, την Τρόϊκα και τα συμφέροντα που την υποστηρίζουν μέσα και έξω από την χώρα.»

Οφείλουμε να προβάλλουμε τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις όλων όσων φέρουν την ευθύνη για την δεδομένη κατάσταση στην Ελλάδα και οι πολίτες να έχουν την ευχέρεια οι ίδιοι να κρίνουν – όπως είναι ικανοί- τους υπευθύνους από τις ίδιες τους τις δηλώσεις. Όσο περισσότερο προβάλλουμε τις αιτιάσεις τους για το πως οδηγήθηκαν στις συγκεκριμένες αποφάσεις, τόσο περισσότερο εκτίθενται στα μάτια του Έλληνα. Οφείλουμε να προβάλλουμε τις τοποθετήσεις και εκείνων που αντιδρούν στην νέα Τροϊκανή λαίλαπα, δίνοντας έμφαση στους κανόνες δεοντολογίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί απαρχή ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, από την πλευρά του κλάδου μας (του ενιαίου κλάδου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ), χωρίς να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας και κυρίως το στόμα μας.

Οφείλουμε να είμαστε παρόντες και να λειτουργούμε τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ή Ενημέρωσης προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες για τον ρόλο των περισσότερων εξ αυτών. Οφείλουμε να είμαστε εκεί.